12.4.2016

Turkinhoito

Shelteillä on pitkä ja tuuhea turkki. Etenkin kaulus on muhkea ja jaloissa kasvaa pitkät karvat. Turkki ei kuitenkaan ole kovin työläs hoitaa. Päällyskarva ei oikeastaan takkuunnu, mutta korvakarvoihin voi välillä tulla takkuja, joten ne kannattaa tarkistaa. Vaikka shelttiä ei tarvitse harjata joka viikko, niin, karvanlähtöaikaan alusvillaa kuitenkin irtoaa tupottain ja silloin ahkera harjaus kannattaa.  Näin ei joka paikka ole sitten ihan karvassa. Sheltti kannattaa pestä vain silloin kun se on likainen, ei liian usein.


Meillä Jimi harjataan ehkä noin kerran kuukaudessa. Välillä kaulus on takkuinen joten, sitä saatan harjata useammin. Jimi ei pidä harjauksesta, joten toisaalta on ihan hyvä, että häntä ei tarvitse joka päivä käsitellä. En ymmärrä mistä sen inhotus harjausta kohtaan johtuu, mutta ehkä se on niin tylsää, eikä jaksaisi seistä paikallaan. Jimi yrittääkin usein luikahtaa karkuun, kun otan harjan esiin, mutta antaa kyllä harjata.


Harjauksessa oikeanlainen harja ratkaisee paljon. Meillä ihan ykkösharja on tällainen (ikivanha) karsta, jolla mielestäni irtoaa parhaiten vanumainen pohjaturkki. Toinen harja, jota käytetään, on FURminator, mutta lähinnä vain silloin kun on pahin karvanlähtö.Sillä irrotetaan koiralta pohjavillaa ja irtokarvaa. FURminatoreita on eri kokoisia ja erikseen vielä pitkälle sekä lyhyelle karvalle. Meidän  kyseinen yksilö on kokoa M, Long hair. Karstasta tykkään myös siksi, koska se silottaa päällysturkinkin. Täytyy kuitenkin olla varovainen, että ei harjaa liian kovaa, sillä tuossa karstassa on melko terävät harjakset. Meidän karsta on kärsinyt  ja oikeastaan aika pieni. Ehkä olisi aika päivittää se uuteen J


Joitakin kohtia pidän Jimin turkissa vähän lyhyempänä. Näin kurakautena leikkaan yleensä jaloista pitkät karvat pois ja samalla lyhennän myös mahakarvoja. Tassujen alta, anturoidan välistä, pidän karvat aina lyhyenä, jolloin niihin ei tartu kesällä kuraa ja hiekkaa eikä talvella lunta. Karvat leikkaan ihan saksilla ja välillä olen trimmerillä leikannut anturoiden välistä. Sakset eivät kuitenkaan ole mitkään Fiskarssit vaan tulivat trimmerin mukana ja ne on tarkoitettu karvan leikkaamiseen. Tavallisten keittiösaksien välistä karva luistaa melko helposti pois ja niillä on vähän hankalampi leikata.


Pesen Jimiä harvoin. Jalkoja välillä huuhdellaan, jos on tosi kurainen ilma, mutta muuten pesen Jimin ehkä kerran vuodessa, ellei hän sitten likaannu jostain syystä.

Vaikka sheltit siis ovat kunnon karvakasoja on turkin hoitaminen melko yksinkertaista. 


                                                                                       H

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti