5.4.2016

Hajutunnistus

Jimi on kova poika käyttämään nenäänsä. Hän haistelee ulkona ja tykkää kotona etsiä piilotettuja leluja. Alkuvuodesta päätettiin käydä parin kerran kurssilla, jonka aiheena oli hajutunnistus. Se oli mukavaa ja saatiin paljon vinkkejä ja oppeja siitä, kuinka nenä pistetään töihin.


Koirakoulussa opeteltiin vain yksi haju; tee. Hajuntunnistuksessa taitavalle koiralle voi opettaa vaikka kuinka monta hajua, kunhan vain muistaa alussa aina tarjota lähtöhajua, jota koiran täytyy sitten etsiä.
Kotona ollaan Jimin kanssa edelleen treenailtu teellä ja poitsu on melko taitava sitä jo etsimään eri paikoista. Hän osaa myös useasta samanlaisesta rasiasta valita juuri sen oikean. Taitava poika.


Mitä sitten tähän treeniin tarvitaan. Tarvitaan se haju, jota etsitään ja sitten naksutin, jotta oikean aikanen palkkaaminen on helpompaa. Tietenkin vielä itse palkinnot, ja meillä ne ovat joko juustoa tai pihvitikkua.


Tällainen "hajurasia" on ihan helppo tehdä. Otetaan vain tyhjä ja puhdas pakasterasia. Sitten tökitään kanteen reikiä, jotta hajut pääsee ulos. Otetaan haju, jota koiralle opetetaan ja varotaan koskemasta siihen paljain käsin, jotta meidän omat hajut ei sekoitu etsittävän hajun kanssa. Ja valmista, eikun treenailemaan.


Mennään Jimin kanssa yleensä toiseen huoneeseen, jossa Jimi odottaa, että piilotan rasian muualle. Ennen etsintää Jimi istuu ja sitten minä pyydän sitä haistamaan rasiaa käskyllä: Haista. Jimi haistaa ja nyt se tietää mitä etsiä. Seuraavaksi rasia piilotetaan jonnekin ja kun annan käskyn: Etsi, Jimi ryntää etsimään ja kamala nuuskutus alkaa :)
Välillä piilotan rasian niin, että Jimi voi silmillä nähdä sen mutta usein niin, että Jimin täytyy haistaen löytää se eli esim. jonkun tyynyn alle. Rasiaa piilotellaan myös eri tasoihin eli välillä rasia on lattialla ja välillä sohvalla tai tuolilla. Näin saadaan tehtävään vähän vaikeutta.

 Löytyisikö tuolta tv-tasolta.. ei taida.
 Entä pöydältä? Eii, ei se sielläkään ole.
 Mites verhon takana?
Oho! Täällä maton alla on selvästi jotain.. :)

Kun Jimi löytää rasian hän "merkkaa" löytönsä usein tökkimällä kuonollaan kohtaa, jossa rasia on tai tassulla kapsuttaa. Tällöin kuuluu palkata eli naksauttaa naksutinta ja antaa sitten herkku-palkka. Kaikki tämä on tietenkin opeteltu vaiheittain pikku hiljaa. Kun tulee kesä, voidaan tätä harjoitusta tehdä pihallakin tai ottaa joku uusi haju jota hän etsii.


Hauskaa puuhaa!
H

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti