27.4.2016

Distichiasis eli ylimääräiset ripset

Meidän Jimi on ollut melko terve koira. Hän on aika herkkävatsainen, joten ruuan kanssa oli yhdessä vaiheessa ongelmaa. Kun sopiva ruoka löytyi, ei enää ole olut mitään.


Jimillä on kuitenkin yksi shelttien perinnöllinen sairaus, Distichiasis. Distichiasis (mikä sanahirviö) tarkoittaa ylimääräisiä ripsiä, jotka kasvavat normaalista ripsirivistä poiketen silmään sisäänpäin. Jimillä ripsiä on kummassakin silmässä noin 2 kpl. Ripset eivät ole mitään paksuja vaan ihan pieniä ja hentosia, mutta ärsyttävät silmää, jos ne kasvavat liian pitkiksi. 

Näissä kuvissa Jimi siristää ruskeaa silmäänsä ja poistin sieltä ripset, niin heti parani!

Yleensä tietää, että ripsiä on taas ilmaantunut, kun Jimi hankaa silmiä tassullaan tai siristää. Ripset kasvavat meillä aina samaan kohtaan. Ripset havaittiin, kun Jimi oli noin kaksi vuotias. Vein hänet eläinlääkäriin, kun toinen silmä rähmi ja Jimi siristi sitä, joten luulin että hänellä on silmätulehdus. Tutkiessa löydettiin kuitenkin ripsiä ja hoitovaihtoehdoiksi jäi poistaa ripset pinseteillä tai polttaa tai jäädyttää ripsituppi. Ripset poistettiin pinseteillä Jimin ollessa rauhoitettu, hän sai myös silmätippoja. Aluksi oli pelottavaa kuulla, että jotain tällaista nyt on, mutta meillä on selvitty melko vähällä. 


Nykyään poistan nimittäin ripset ihan itse pinseteillä. Tarvitaan vain valo ja pinsetit tai, jos on todella kirkas päivä näkee ripset yleensä ilman valoakin. Pinsettien kärjet on hyvä olla melko ohkaiset. Itse olen kokeillut vain näitä viistokärkisiä, mutta lääkäri otti ripset pois sellaisilla taivutetuilla "piikki"kärkisillä. Olemme kuitenkin pärjänneet näillä tavallisilla pinseteillä ihan hyvin.


Desinfioin ja kuivaan pinsetit ensin. Otan sitten Jimin usein sohvalle tai sängylle ja laitan hänen pään reiteni päälle. Siinä hän köllöttelee ja lepäilee, kun minä nyppäsen ripset pois. Jimi on tosi rauhallinen, joten hän ei ole ihmeissään, kun silmää "operoidaan". Musta tuntuu, että hän ei edes huomaa, kun ripsen nyppää pois. Täytyy siti olla todella varovainen pinsettien kanssa ja jos Jimi olisi kova rimpuilemaan ei tällaista voisi tehdä. Jos valoa tarvitaan apuna, täytyy olla kaksi tässä puuhassa mukana. Toinen pitää valoa ja toinen ottaa ripset pois. 

Koska pärjätään tällä keinolla, en ole tutustunut enempää muihin ripsenpoistomenetelmiin. Onko muilla ripsiongelmia?


Lisätietoa voi käydä lukemassa näistä linkeistä.
http://www.shetlanninlammaskoirat.fi/files/1913/7586/7710/shelttipentuopas-web.pdf
http://www.shetlanninlammaskoirat.fi/rotumaaritelma/yleista-sheltista/

H

1 kommentti:

  1. Islalta löytyy myös ylimääräisiä ripsiä molemmista silmistä kaksi. Ne ovat niin pieniä ja hentoja, että niitä ei melkein edes terveystarkastuksessa huomattu eivätkä ne vaikuta Islan elämään mitenkään. Nyppäsen ne kuitenkin aina pois, kun huomaan niiden kasvaneen takaisin. Kummallisia ripsiä, kun eivät tunnu olevan edes kunnolla kiinni vain lähtevät aina ihan hennollakin otteella. :D

    VastaaPoista